Dlaczego kuchnia śląska jest warta spróbowania?

Dla wielu kuchnia śląska kojarzy się niezmiennie z roladami oraz kluskami. Warto jednak wiedzieć, że jest w niej znacznie więcej potraw, które mogą zachwycić podniebienie nawet tych najbardziej wymagających smakoszy. Dobra restauracja w Pszczynie to idealnie miejsce do tego, by zapoznać się z wszystkimi smakami nieco niestety niedocenianej kuchni wywodzącej się ze Śląska.

Czym charakteryzuje się kuchnia na Śląsku?

Kuchnia na Śląsku jest niezwykle bogata i różnorodna, wszystko dlatego, że była kształtowana pod wpływem wielu różnych kultur. Przepisy w dużej mierze inspirowane są tradycyjnymi kuchniami czeskimi, słowackimi, austriackimi czy niemieckimi. W wielu daniach można dostrzec również inspiracje kuchni wiejskiej, myśliwskiej czy góralskiej. Bez wątpienia kuchnia tradycyjna ze Śląska jest niezwykle ciekawa i różnorodna, dzięki czemu każdy znajdzie w niej coś smacznego dla siebie.

Regionalne dania na Śląsku zawsze są syte, konkretne i bardzo kaloryczne. Niektórzy twierdzą nawet, że jest to dość ciężka kuchnia, z pewnością nienadająca się dla osób utrzymujących dietę.

Co serwuje restauracja w Pszczynie specjalizująca się w śląskich przysmakach?

Przede wszystkim dania bazujące na różnego rodzaju mięsie, sosach, nie może również zabraknąć ziemniaków podanych w różny sposób. W tradycyjnej kuchni porcie są dość obfite, co wynika z tego, że w przeszłości większość mężczyzn ze Śląska trudniła się górnictwem, a przekonanie o tym, że porcje powinny być słusznej wielkości, pozostało do dziś.

Kuchnia śląska, choć uznawana jest za ciężką i kaloryczną jest przede wszystkim smaczna. Nie brakuje w niej różnych przypraw i aromatów zaspokajających nawet te najbardziej wymagające kulinarne podniebienie.

Wiele śląskich dań od wieków zachowuje swoją niezmienną formę i recepturę. Świetnym na to przykładem jest tradycyjny obiad składający się z klusek śląskich, rolady wołowej oraz modrej kapusty. Co ciekawe wszystkie składniki dania są wpisane na listę tradycyjnych polskich potraw regionalnych przez Ministerstwo Rolnictwa. To świadczy o ogromnej wartości tej kuchni.

Dlaczego warto spróbować kuchni śląskiej?

Tradycyjna kuchnia na Śląsku jest bardzo różnorodna, bogata w smak i aromat. Nie da się zaprzeczyć, że jest też bardzo sycąca, wprost idealna dla łasuchów. Ze względu na smak i tradycję warto choć raz skosztować tradycyjnych dań śląskich. Regionalna kuchnia zawsze jest ceniona i nigdy nie straci swojej rzeszy wiernych amatorów, dla których polskie smaki, to zawsze będa tymi najlepszymi.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *