Sztuka pieczenia słodkich deserów nie jest zarezerwowana tylko dla naszych babć i cioć. W dzisiejszych czasach, w dobie Internetu, każdy z nas może zostać mistrzem cukiernictwa. Wystarczą podstawowe produkty, które każdy ma w swojej kuchni – mąka, jajka i mleko. Przepisy na ciasta nie muszą być bardzo skomplikowane i oparte na rzeźbieniu marcepanowych kwiatków. By stworzyć dobre, smaczne ciasto, które zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia, potrzebujemy pysznego biszkopta i ulubionych dodatków – owoców czy czekolady, z której możemy zrobić posypkę lub polewę.
Kluczem do sukcesu będzie zawsze przesianie mąki i trzymanie się proporcji. Tajemnicą wielu cukierników jest również dodanie do masy szczypty soli, która idealnie podbije słodki smak. Aby wyczarować biszkopt, który później możemy przeciąć i wypełnić kremem, potrzebujemy 6 jajek, 180 gramów cukru i tyle samo mąki pszennej. Jajka z cukrem ucieramy lub miksujemy za pomocą miksera, a następnie łączymy z mąką, wylewamy na wysmarowaną dobrej jakości tłuszczem tortownicę i pieczemy przez pół godziny w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Gdy biszkopt wystygnie, możemy go przeciąć w kilku miejscach i za pomocą ulubionych dodatków stworzyć wspaniały tort.
Jeżeli chodzi o podstawowy przepis na babeczki, to wszystkie potrzebne składniki na pewno znajdziecie w swoich kuchennych szafkach. Będą to dwie szklanki maki, pół szklanki cukru, niecała łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki oleju, jajko i szklanka mleka. Dla podbicia smaku warto dodać np. ekstrakt waniliowy albo cynamon. Mieszamy składniki suche, następnie składniki mokre i wszystko łączymy przy użyciu trzepaczki. Ciasto rozlewamy do papilotek i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.