Dieta bez glutenu – skąd ta popularność?

Dieta bez glutenu od dłuższego czasu plasuje się na top’ie najlepszych diet w Polsce i na świecie. Taki sposób odżywiania upodobały sobie nie tylko kobiety, lecz także i mężczyźni. I co więcej, nawet te osoby, które nie mają jakiś większych problemów z glutenem. Z jakiego więc powodu tak spora liczba osób kurczowo trzyma się tego sposobu odżywiania?

Popularyzacja diety bez glutenu przez osoby medialne

Wydaje się, że jednym z powodów, przez który dieta bezglutenowa wciąż zyskuje uznanie w oczach różnych osób jest to, że osoby medialne często wspominają o tym sposobie odżywiania w telewizji, w internecie, a przede wszystkich na mediach społecznościowych. To powoduje, że osoby postronne często podczas śledzenia swoich ulubionych gwiazd, natkną się właśnie na dietę bez glutenu. Następnie za ich rekomendacją sami rozpoczynają bądź też przedłużają tę dietę. 

Wpływ innych osób, a szczególnie tych mających większą medialność i rozpoznawalność, często jest na tyle duży, że osoby trzecie naśladują swoich idoli. A jak wiadomo, dieta bezglutenowa swego czasu była bardzo mocno rozpowszechniana nie tylko przez fit gwiazdy jak. np. Anna Lewandowska, lecz także piosenkarki oraz inne gwiazdy, nie związane w większym stopniu ze sportem.

Wygoda oraz komfort diety bez glutenu

Sporo osób przebywa na diecie bezglutenowej już długi czas. Takie osoby mówią, że ten sposób żywienia wszedł im już w nawyk. Stał się dla nich bardzo wygodny, a ich samopoczucie znacząco się poprawiło, właśnie dzięki takiemu sposobowi odżywiania się. Dodatkową zaletą, którą wymieniają osoby przebywające na diecie bez glutenu jest fakt, że takie odżywienie jest po pewnym czasie po prostu bardzo wygodne. Szukanie w sklepie produktów tzw. „gluten free” stało się dla wielu po prostu naturalną czynnością, a do tego sprawia im ogromną frajdę.

Pozostaje więc pytanie, czy dieta bez glutenu jest tak naprawdę dla wszystkich? Można powiedzieć, że tak, jednak w przypadku, gdy dana osoba nie ma większych problemów ze zdrowiem i jakichkolwiek przeciwwskazań do spożycia glutenu, to raczej powinna odżywiać się w normalny, racjonalny oraz zbilansowany sposób.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *