Ogórki to warzywo znane najprawdopodobniej każdemu Polakowi. Wielu z nas poznało jego smak już w dzieciństwie i od tamtej pory już zawsze przywiązywało dużą wagę do tej niepozornej rośliny. Czy jednak nie ma czegoś, czego nie moglibyśmy się o niej jeszcze dowiedzieć?
Rodzaje ogórków
Na rynku zakupić możemy to warzywo w najróżniejszych jego odmianach. Najpospolitsze są ogórki zielone o delikatnym smaku i twardej skórce i miękkim miąższu. Ogórki w takiej postaci wykopywane są z ziemi, po czym trafiają na sklepowe półki. Jeśli natomiast poddamy to warzywo w tej formie obróbce, możemy uzyskać całkiem nowy produkt o zupełnie odmiennych właściwościach. I tak mamy na przykład ogórki kiszone, które powstają w trakcie kiszenia, czyli w procesie fermentacji mlekowej z udziałem bakterii mlekowych. Smak tego przetworu znacznie różni się od surowego pierwowzoru, gdyż jego kwaśny smak niejednego może przyprawić o grymas na twarzy. Oprócz tego możemy wyróżnić również ogórki konserwowe. Posiadają one swój specyficzny smak, jednak nie jest on tak intensywny jak w poprzednim przypadku.
Wartości odżywcze
Osoby dbające o linię nie powinny obawiać się spożywania ogórków, gdyż zawierają one przede wszystkim wodę. Oznacza to, że są bardzo niskokaloryczne i mogą służyć jako dobry środek nawadniający organizm. Oprócz tego wewnątrz tego zielonego warzywa znaleźć można niektóre witaminy i składniki mineralne, niezbędne do funkcjonowania organizmu. Wspomnieć należy jednak, że nie występują one w ilościach godnych większej uwagi.
Do czego można wykorzystać ogórkiPierwszym skojarzeniem, jakie w takiej sytuacji przychodzi na myśl, to gotowanie. I bardzo dobrze! Ogórki pod różnymi postaciami mają wiele zastosowań w kuchni, gdzie mogą zostać wykorzystane jako zarówno jako zwykły dodatek do surówki, jak i sałatki. Ogórki kiszone i konserwowe znajdują zastosowanie w przyrządzaniu pikantnych i wyrazistych w smaku farszów do pieczeni. Ostatecznie to zwykłe, pospolite warzywo można również zjeść na surowo. Więcej o ogórkach przeczytasz na najlepiejwdomu.pl/