Kasza manna – właściwości zdrowotne

Te osoby, które mają problemy z układem pokarmowym powinny zastanowić się nad wprowadzeniem do codziennej diety kaszy manny.  Do wyboru mamy kaszę mannę, którą można przygotowywać na gotowanej wodzie jak i taką, do której dodajemy mleko. Jest lekkostrawna i smakuje nawet małym dzieciom. Tym bardziej osoby dorosłe powinny z niej skorzystać.  Bardzo zdrowa kasza manna zawiera między innymi błonnik.  Znajduje się tam również witaminy z grupy B. z minerałów znajdziemy w skaldzie kaszy manny żelazo, miedź czy fosfor. Jedząc sto gram kaszy manny dostarczamy do swojego organizmu aż 10% wszystkich witamin i minerałów, jakie są nam potrzebne.  Mając problemy z układem pokarmowym będziemy zadowoleni z zastosowania kaszy manny, ponieważ jest ona lekkostrawna. Na wszelakie wrzody, problemy trawienna czy zaparcia pomaga bardzo szybko i skutecznie.

Wykorzystanie kaszy manny w kuchni

Można ją wykorzystywać na bardzo wiele sposobów. Może być idealnym dodatkiem do deserów owocowych, ale można również zrobić z niej ciasto. Bardzo dobrze spisuje się przy przygotowaniu kremów, a nawet zupy mlecznej.  Dobrym pomysłem będzie stosowanie jej na śniadanie wraz z owocami. Wtedy będzie smakowała nam jeszcze bardziej, a owoce będą dostarczały do naszego organizmu dodatkowych substancji odżywczych i zdrowotnych. Niektóre osoby dodają do zupy kaszę mannę zamiast ziemniaków.  Jeśli nie chcemy robić posypki z bułki tartej to kasza manna idealnie ją zastąpi i będzie o wiele smaczniejsza i na pewno pożywniejsza.

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *